Choď na obsah Choď na menu
 


Operačné systémy

Windows 1.0 :

Windows 1.0 bol 16-bitový operačný systém uvoľnený 20. novembra 1985 spoločnosťou Microsoft. Išlo o prvý pokus o implementáciu viacúlohového graficky orientovaného operačného systému na platforme PC. Windows 1.0 boli skôr front-end prostredie pre MS-DOS. Obsahovali veľké množstvo vlastných ovládačov pre rôzne zariadenia (hlavne grafických), ale aj pre myši, klávesnice, tlačiarne atď, ktoré neboli spravované DOSom. Zvláštnosťou tohto systému bolo, že okná sa nemohli prekrývať, ale boli zaradené do radu. Jedinou výnimkou boli dialógové okná. Prvá verzia Microsoft Windows, ktorá bola uvoľnená v roku 1985, obsahovala program pre vytváranie shellu nazývaný MS-DOS Executive.

Vývoj Windows 1.x bol zastavený v novembri 1987, kedy bolo oznámené vydanie Windows 2.0.

 

 

windows1.0.png

 ( Kliknutím na obrázok sa vám otvorí celý obrázok )

 

Windows 2.0 :

Windows 2.0 bol 16-bitový operačný systém uvoľnený 9. decembra 1987 spoločnosťou Microsoft. Je pokračovaním Windows 1.0. Nie je to plnohodnotný operačný systém, ale len grafická nadstavba MS DOS-u.

Aplikácie dodávané spolu s Windows 2.0:

  • CALC.EXE - kalkulačka
  • CALENDAR.EXE - kalendár
  • CARDFILE.EXE - kartotéka
  • CLIPBRD.EXE - prezerač obsahu schránky
  • CLOCK.EXE - hodiny
  • CONTROL.EXE - kontrolný panel
  • CVTPAINT.EXE - systémová podpora pre Paintbrush
  • MSDOS.EXE - systémová súčasť
  • MSDOSD.EXE - systémová súčasť
  • NOTEPAD.EXE - poznámkový blok
  • PAINT.EXE - aplikácia Paintbrush
  • REVERSI.EXE - hra Reversi
  • TERMINAL.EXE - systémová súčasť
  • WRITE.EXE - jednoduchý textový editor, obdoba Wordpadu vo vyšších verziách

  

windows_2.0.png

( Kliknutím na obrázok sa vám otvorí celý obrázok )

 

Windows 3.0 :

Windows 3.0 je 16-bitový operačný systém uvoľnený 22. mája 1990 spoločnosťou Microsoft. Je pokračovaním Windows 2.0. Nie je to plnohodnotný operačný systém, ale len grafická nadstavba MS DOSu.

Windows 3 vyšiel v týchto verziách:

  • Windows 3.0 - 22. máj 1990
  • Windows 3.1 - 18. marec 1992
  • Windows 3.11 for Workgroup - december 1993

 

windows-3.jpg

 ( Kliknutím na obrázok sa vám otvorí celý obrázok )

 

Windows 3.1x :

Windows 3.1x je séria 16-bitových operačný prostredí vyrábaných spoločnosťou Microsoft pre použitie na osobných počítačoch. Séria začala s Windows 3.1, ktorý bol najprv predávaný v marci 1992 ako nástupca Windows 3.0. Ďalšie vydanie bolo vydané medzi rokmi 1992 a 1994. Sériu nahradil Windows 95.

 

 

win31.png

 ( Kliknutím na obrázok sa vám otvorí celý obrázok )

 

Windows 98 :

Windows 98 je operačný systém vydaný spoločnosťou Microsoft 25. júna 1998, je súčasťou rady operačných systémov Microsoft Windows. Systém Windows 98 je dosť podobný o niečo staršiemu systému Windows 95, medzi novinky patrí lepšia podpora zberníc AGP a USB, podpora pre viac monitorov.

Na rozdiel od rady Windows NT stále ide o hybridný 16/32-bitový systém, ktorý mal časté problémy s nestabilitou a pády do modrej obrazovky s chybovým hlásením, ktoré sa volalo „Modrá obrazovka smrti“ (Blue screen of death, BSOD). Dedí sa ešte podpora DOSu.

 

win98calc.gif

 ( Kliknutím na obrázok sa vám otvorí celý obrázok ) 

 

Windows Me :

Microsoft Windows Me (Millenium Edition) je operačný systém spoločnosti Microsoft. Bol vydaný 14. septembra 2000. Je viac-menej vylepšením predošlého Windows 98 a je posledným systémom bežiacim ako nadstavba nad MS-DOS (ďalšie produkty používajú už výhradne jadro založené na Windows NT). Windows Me sa zameriava na domácich používateľov.

Windows Me si zachoval vzhľad Windows 2000. Má vylepšenú stabilitu, ale bezpečnosťou jadra zaostáva za Windows NT. Vylepšené bolo spúšťanie systému – informácie a funkcie, ktoré sa vo Windows 95/98 načítavali zo súborov AUTOEXEC.BAT a CONFIG.SYS, boli presunuté do jadra systému a bol zakázaný reálny režim MS-DOSu, vďaka čomu by sa Windows ME mal spúšťať rýchlejšie.

Okrem vzhľadu prebral Windows ME z Windows 2000 i niektoré nové funkcie ako Universal Plug-and-play, ochranu systémových súborov a automatickú aktualizáciu (okrem iného taktiež štandardne obsahujú ovládače pre USB Mass storage zariadenia). Pre spríjemnenie užívateľského rozhrania obsahujú navyše (oproti Windows 2000) niektoré ďalšie aplikácie a funkcie (Internet Explorer 5.5, Windows Media Player 7, Windows Movie Maker, Komprimované priečinky, atď.). Vytvorené bolo taktiež grafické rozhranie pre ScanDisk (oproti textovému rozhraniu ScanDisku vo Windows 95/98), a taktiež obsahuje novú funkciu System Restore – obnovenie predošlého nastavenia v prípade zrútenia sa systému.

 

windows_me.png

 ( Kliknutím na obrázok sa vám otvorí celý obrázok )

 

Windows 2000 :

Windows 2000 je operačný systém spoločnosti Micorosft vydaný vo februári 2000. Bol orientovaný na nasadenie v organizáciách, podporoval preemptívny multitasking, disponoval grafickým rozhraním založeným na systémoch Windows 95 a Windows 98 a podporoval jedno- a viacprocesorové stanice. Verzia pre pre pracovné stanice bola nahradená novým operačným systémom Windows XP v októbri 2001, v apríli 2003 bola nahradená aj serverová verzia novým systémom Windows Server 2003. Windows 2000 je operačným systémom s hybridným jadrom.

Boli vydané štyri edície Windows 2000: Professional, Server, Advanced Server a Datacenter Server. Microsoft predával aj Windows 2000 Advanced Server Limited Edition a Windows 2000 Datacenter Server Limited Edition, ktoré boli vydané v roku 2001 a bežali na 64-bitových procesoroch Intel Itanium. Hoci každá verzia Windows 2000 bola určená pre iné využitie, zdieľali spoločnú základnú sadu vlastností a programov pre správu systému. V systéme bola tiež vylepšená podpora pre ľudí s postihnutím a Microsoft pridal podporu rôznych jazykov a miestnych nastavení. Všetky verzie systému podporujú súborový systém Windows NT NTFS 3.0, šifrovanie súborového systému a dynamickú správu diskov. Serverové verzie navyše obsahujú služby Active Directory, distibuovaný súborový systém a redundantné jednotky. Windows 2000 môže byť nainštalovaný manuálne, alebo bez zásahu užívateľa.

Microsoft propagoval Windows 2000 ako dovtedy najbezpečnejší systém, ten sa však stal terčom mnohých útokov vírusov, ako napr. Code Red alebo Nimda. Viac ako desať rokov po vydaní, Microsoft stále pravidelne takmer každý mesiac vydával pre Windows 2000 bezpečnostné záplaty. 

 

windows_2000.png

( Kliknutím na obrázok sa vám otvorí celý obrázok )

 

Windows XP :

Windows XP je počítačový operačný systém vyvinutý spoločnosťou Microsoft, určený na všeobecné použitie na domácich a firemných osobných počítačoch, laptopoch a mediálnych centrách. Skratka „XP“ vychádza z anglického slova experience (v preklade skúsenosť). Systém bol vytváraný pod kódovým označením Whistler, má číselné označenie verzie 5.1. Ide o priameho následníka operačného systému Windows 2000. Je tak prvým operačným systémom od spoločnosti Microsoft, ktorý je určený ako pre domáce použitie, ako aj pre nasadenie vo firmách. Je založený na 32bitovej architektúre, vo verzii „64-bit Edition“ na 64bitovej architektúre, ktorú ale musí odporovať procesor (napr. AMD Athlon 64, Intel Itanium atď.) a na jadre systému Windows NT.Offciálne ukončenie podpory Windowsu XP SP3 je naplanovavé na 8.april 2014.

 

microsoft_windows_xp.png

 ( Kliknutím na obrázok sa vám otvorí celý obrázok )

 

Windows Server 2003 :

Windows Server 2003 je serverový operačný systém od firmy Microsoft. Je určený pre platformu X86 PC a vo svojej enterprise verzii i pre 64bitové procesory. Oproti predchádzajúcej verzii Windows 2000 Server má integrovaný SharePoint Services a jeho zabezpečenie a bezpečnostná politika sú od začiatku nastavené striktnejšie ako je tomu u predchodcu.

Rozšírenie Windows Server 2003 bolo väčšie ako Windows 2000 server. Linuxové serverové systémy však boli v čase vzniku Windows Server 2003 rozšírenejšie a rýchlejšie.

Windows Server 2003 bol prekonaný operačným systémom Windows Server 2008. Do predaja bol uvoľnený 23. apríla 2003.

Windows Server 2003 ponúka štyri verzie:

  • Windows Server 2003, Web Edition (základná verzia),
  • Windows Server 2003, Standard Edition (štandardná verzia),
  • Windows Server 2003, Enterprise Edition (verzia dodávaná pre firmy s multilicenciou),
  • Windows Server 2003, Datacenter Edition.

 

embedded_theme_screenshot_3_thumb.png

( Kliknutím na obrázok sa vám otvorí celý obrázok )

 

Windows Vista :

Windows Vista je verzia operačného systému Windows od firmy Microsoft. Pôvodne bola známa pod kódovým menom Longhorn, oficiálny názov Windows Vista bol predstavený 22. júla 2005.

Dňa 27. júla bola uvedená prvá betaverzia, ktorá je oficiálne k dispozícii vývojárom na MSDN, neoficiálne na mnohých P2P sieťach. Konečná verzia bola uvedená v USA 31. januára 2007 a na Slovensku 15. marca 2007. Je dostupná aj anglická verzia edície Windows Vista Enterprise, ktorá je však dostupná len veľkým spoločnostiam. Ostatné edície sa dostali do fázy "Release To Manufacturing (RTM)". Windows Vista prichádza teda na trh približne päť rokov po predchádzajúcom operačnom systéme pre osobné počítače od Microsoftu, Windows XP.

Windows Vista disponuje mnohými novými funkciami a tiež zmeneným grafickým rozhraním nazvaným Aero, vylepšeným systémom vyhľadávania, množstvom bezpečnostných vylepšení a nanovo prepracovanými protokolmi počítačových sietí, systémov podpory zvuku, tlače a zobrazovania. Vista tiež zjednodušila komunikáciu medzi počítačmi v sieti, zdieľanie súborov, nastavovanie hesiel a prácu s digitálnymi médiami a externými zariadeniami. Táto verzia systému Windows sa však nestretla s veľkým ohlasom, pretože vyžaduje náročnejšie hardvérové podmienky. Spomaľuje ju aj nová platforma Aero a zbytočné grafické prvky. Pomalšie je aj presúvanie a kopírovanie súborov. Nie je vhodná na náročné grafické hry. Navyše je dosť pomalšia v porovnaní so systémom Windows XP, ktorý je dodnes najpoužívanejšou verziou systému Windows.

 

windows-flip3d.jpg

 ( Kliknutím na obrázok sa vám otvorí celý obrázok )

 

Windows Server 2008 :

Windows Server 2008 je názov serverového operačného systému firmy Microsoft, ktorý nasleduje radu Windows Server 2003. Do konferencie WinHEC bol známy pod kódovým označením Windows Server Longhorn. Bill Gates na zmienenej konferencii uviedol oficiálny názov ako Windows Server 2008. Systém obsahuje mnoho nových rozšírení zhodných s operačným systémom Windows Vista a dá sa povedať, že medzi Windows Server 2008 a Windows Vista je podobný vzťah, ako medzi Windows Server 2003 a Windows XP.
V súčasnej dobe sú k dispozícii tri beta-verzie, Beta 1 vyšla 27. júla 2005, Beta 2 23. mája 2006 a Beta 3 25. apríla 2007.

 

images.jpg

 ( Kliknutím na obrázok sa vám otvorí celý obrázok )

Windows 7 :

Windows 7 (predtým označovaný kódmi Blackcomb a Vienna) je verzia operačného systému Microsoft Windows, nástupca Windows Vista. Oficálne bol Windows 7 vydaný 22. októbra 2009. K dispozícii je 32-bitová aj 64-bitová verzia.

Na rozdiel od svojho predchodcu, je Windows 7 výrazne modernizovaný a cieľom je jeho plná kompatibilita s existujúcimi ovládačmi zariadení, aplikácií a hardvéru. Spoločnosť Microsoft v roku 2008 uviedla prezentáciu, ktorú zamerala na multi-dotykové ovládanie, prestavané Windows s novým hlavným panelom, domácu sieť nazvanú HomeGroup a zvýšenie výkonu. Niektoré aplikácie, ktoré boli zahrnuté v predchádzajúcich verziách operačného systému Microsoft Windows, napríklad Windows Mail, Windows Movie Maker alebo Windows Fotogaléria, už nebudú ďalej zahrnuté, ale stanú sa súčasťou balíka programov služby Windows Live.

 

start-is-back-menu.png

( Kliknutím na obrázok sa vám otvorí celý obrázok )

 

Windows CE :

Windows CE (oficiálne Windows Embedded CE od verzie 6.0 a skrátene tiež WinCE) je operačný systém firmy Microsoft pre malé počítače (Handheld PC, PDA). Windows CE je operačný systém reálneho času s hybridným jadrom, ktoré sa líši od jadra používaného klasickými Microsoft Windows pre osobné počítače, aj keď používa malú podmonožinu Win32 API. Podporuje procesory Intel x86 kompatibilné, MIPS, ARM, a Hitachi SuperH.

 

Windows Mobile :

Windows Mobile je operačný systém firmy Microsoft, ktorý je založený na Windows CE. Je určený pre mobilné zariadenia (PDA, smartphony a zariadenia portable media center). Používa vzhľad odvodený od klasických Microsoft Windows a malú podmnožinu ich Win32 API, ale obsahuje úplne iné hybridné jadro.

 

 

windows_mobile.jpg

( Kliknutím na obrázok sa vám otvorí celý obrázok )

 

Windows 8 :

Windows 8 je nová verzia operačného systému Windows NT, ktorá je nástupcom Windows 7. Uvedenie finálnej verzie Windows 8 sa konalo v októbri 2012.  Vydaná bude 32-bitová a 64-bitová verzia pre procesory x86 a verzia pre SoC a ARM procesory (používané v mobilných zariadeniach).  Viditeľné zmeny budú vo vzhľade, kde bude použitý Ribbon design. Kvôli zmenám v jadre systému môže dôjsť k nekompatibilite ovládačov. Systém pobeží aj na starších stolových počítačoch a notebookoch a taktiež aj na tabletoch s architektúrou ARM. 

Podľa posledných správ aplikácie napísané pre architektúru X86-64 nebudú kompatibilné pre verzie Windows 8 pre architektúru ARM.

 

windows8.jpg

 ( Kliknutím na obrázok sa vám otvorí celý obrázok )

Windows 8.1 :

Vydanie systému Windows 8.1 bolo dňa 18. Októbra 2013. Jedná sa o aktualizáciu pre Windows 8. Oficiálny názov aktualizácie je Windows Blue ( Windows 8.1 ). Aktualizácia na verziu 8.1 prináša tlačidlo štart, ľahšie ovládanie dlaždíc, vizuálna zmena dlaždíc, rýchlejšie pracovanie so systémom, nový Windows Obchod, vylepšený SkyDrive, odteraz sa dá použiť viac aplikácii na obrazovke ako predtým.

 

getfile.aspx.png

 ( Kliknutím na obrázok sa vám otvorí celý obrázok )